Почетна / 2024 / јун

Архива за месец: јун 2024

Свети великомученик Кнез Лазар

Житије Светог великомученика Лазара, цара српског

Светосавски свенародни идеал и програм: „Све за Христа – Христа ни за шта“, нико није у такој потпуности остварио као свети Великомученик Цар Лазар. Он је то свенародно остварио определивши се за Царство Небеско и приневши себе на Косовску жртву, и са собом сав народ Српски.

Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

У манастиру Свете Тројице у Кули свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство

Педесетница – силазак Светог Духа на Апостоле

Света Тројица, Тројичин дан или Педесетница је назив празника који се слави педесетог дана после Васкрсења Христовог.

У Јерусалиму, на дан празника Сеница, једног од највећих јеврејских празника, окупљало се много људи из свих крајева света. На тај дан су све куће биле украшене травом и цвећем, а људи су били сабрани на молитву.

Свети владика Николај: Духовдан

ДУХОВДАН

Јеванђеље о силаску Духа Светога

Јован 7, 37-52; 8, 12. Зач. 27.
Дела Апостолска 2, 1-11. Зач. 3.

Кад се семе посеје, треба да дође на њ сила топлоте и светлости, да учини да расте.

Кад се дрво усади, треба да дође сила ветра, да га учврсти.

У Љуљацима свечано прослављена слава капеле Преподобни Петар Коришки

Предивног угодника Божијег из рода српског, Преподобног оца нашег Петра Коришког, Света Црква прославља 18. јуна. Овом великом подвижнику поста и молитве из тринаестог века посвећена је капела у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима.

Прослава храмовне славе у манастиру Нова Никеја у Лелићу

У манастиру Светих Отаца Никејских у селу Лелићу код Ваљева, скромној задужбини Епископа Артемија, у недељу 16. јуна, свечано је прослављена манастирска слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт

Програм прославе Видовдана 2024.

Централна прослава великог празника Видовдана (28. јун) у Епархији рашко-призренској у егзилу традиционално се обавља у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву. Позивамо све вернике да у што већем броју, једнодушно сабрани у намери очувања светолазаревског, косовског завета, прославимо овај велики и заветни, свесрпски празник.

Храмовна слава у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Великог угодника Божијег, земаљског анђела и небеског човека, чврстог поборника православља, Преподобног оца нашег Јустина Ћелијског, Света Црква прославља 1. јуна по старом тј. 14. јуна по новом календару. На дан његовог спомена у истоименом манастиру у Барајеву свечано је прослављена храмовна слава. Прослава је започела је празничним бденијем којим је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски

Свети владика Николај: Недеља седма по Васкрсу

НЕДЕЉА СЕДМА ПО ВАСКРСУ
(Светих Отаца I Васељенског сабора)

Јеванђеље о молитви Господа Спаситеља за нас

Јован, 17, 1-13. Зач. 56.

Замислите, да видите ученике некога учитеља, о коме ви никад ништа нисте чули; видите их смерне, трезвене, мудре, вредне, послушне и испуњене сваком врлином под сунцем.