Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Петровдан у Леушићима

Петровдан у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Празник светих првоврховних апостола Петра и Павла – Петровдан традиционално се саборно прославља у женском манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићу на планини Рајац. Свету Архијерејску Литургију поводом овог великог светитељског празника служио је Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту је на Литургији саслуживало више свештенослужитеља епархије. Oвом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 верника из разних крајева Србије, а многи од њих су се на Литургији сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије одслужен је парастос српским домаћинима из Леушића и околине који су на Петровдан 1943. године убијени од немаца на Бањици. У народу су ови мученици, њих 27 на броју, познати као „Петровско робље“. Затим је Владика Ксенофонт извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих апостола Петра и Павла принели сестринство манастира и овогодишњи домаћин славе Никола Цвијановић са породицом из Београда. За следећу годину пријавили су се Жељко и Валентина Колаковић из Београда.

Архипастирском беседом окупљеном народу обратио се Владика Ксенофонт:

„Српски народ је заиста страдални народ и заиста мученички народ, народ који се често од Господа окретао и Господ га кроз шибе пуштао и благодаримо на шибама, не плачемо и не кукамо и не јаучемо и не треба да јаучемо као што најчешће данас радимо и причамо о кризи, о лошем времену и тешком времену и немаштини. Не, него да сузно благодаримо Господу на тим шибама које пушта на нас, јер једино тим шибама враћамо се Господу, враћамо се Цркви Божијој. Једино тако идемо и ми за тим дивним ученицима Христовим.

Тако и ми, браћо и сестре, да будемо спремни да проповедамо Христа, гдје смо у могућности и како можемпо, у домовима својим, међу ближњима својим, у селима својим, у градовима, да се не стидимо Христа, да се ријеч Божија разастире са краја на крај Васељене. Па тако и ми пренесосомо овај Сабор, Петровдански Сабор, и не знајући да је велики догађај, страшни догађај, то Петровданско страдање локалног становништва, ових Срба овдје што су пострадали само зато што су били православни хришћани, без икакве кривице друге пред страним окупатором, и пренесосмо Сабор Петровдански из Црне Реке и овдје га прослављамо.
По читавој светој Србији, по читавој Васељени сабирамо се и сакупљамо се и апостолски проповиједамо не себе, не своје учење, нити нам је потребно да нас људи поштују, да нас људи уважавају, него да Христа исповиједају, да се Христу клањају, да Христа проповиједају е да би се како спасио овај наш тужни и изгубљени и поробљени народ. Поробљени, рекли бисмо живимо данас у слободама демократским, али страшно поробљени народ и споља и изнутра и једино оно што ће нас ослободити је апостолска проповјед, проповјед Јеванђеља Христовога. Нек би нам тако свима и било да би се наш народ спасао и познању истине дошао као што и жели Господ, као што и говоримо у оним благословима када почињемо Свето Крштење, када почиње обред монашења: ‘Благословен Бог који жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине’, и наш народ и остали народи да се спасу и дођу у познање истине молитвама великих угодника, великих апостола првоврховних, славних и свехвалних Петра и Павла. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су приредили сестринство манастира и овогодишњи домаћин славе. За време трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.