Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Једанаести Молитвени црквено-народни сабор у Лозници код Чачка

Једанаести Молитвени црквено-народни сабор у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

Дана 2. јуна 2024. године, у манастиру Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, милошћу Божијом одржан је једанаести Молитвени црквено-народни сабор.

Сабор је био посвећен великом ревнитељу за чистоту Свете вере православне – Преподобном Максиму Исповеднику а мото Сабора је био „Црква је православно исповедање вере“. Саборовања је започело Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и више свештенослужитеља епархије. Сабору је присуствовало бројно монаштво епархије и око 1500 светосаваца из свих српских земаља и расејања. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије окупљеном народу архипастирском беседом обратио се Епископ Ксенофонт. У својој беседи владика је најпре протумачио недељно Јеванђеље о следовању Христу а затим поучио присутне вернике:

„Нека би дао Господ да и ми са својих пет чула у потпуности прихватамо вјеру у Христа, не само ових пет чула, него и оним чулом вјере, оним шестим чулом даа прихватамо Христа Спаситеља Господа, да вјерујемо у Свето Јеванђеље, да вјерујемо у Свету Цркву Његову јер онда ћемо као Самарјанка моћи да оставимо све овдје на земљи и да пођемо за Христом извором воде живе који нам вапије, који нам говори да који од њега пије да ће и из њега потећи извори воде који иду у живот вјечни. Сваки од вас напајајући се Христом, причешћујући се Светим Тајнама Христовим, а било вас је много који су се јутрос причестили, причешћујемо се редовно на Светим Литургијама Светим Тајнама тијела и крви Христове, из свакога тијела, који несумњиво вјерују и који несумњиво живи онако како вјерује, из тијела његовог потећи ће воде живе и сваки од нас биће апостол Христов, сваки од нас биће мисионар Христов, сваки од нас биће свети. Јер то је оно што говоримо на Светој Литургији, чули сте данас и на свакој Светој Литургији када говоримо: ‘Светиње светима’. Дакле у света срца своја очишћена од сваке нечистоте, очишћена од сваке прљавштине да примамо Христа, да га исповједамо и да онако како исповједамо живимо заједно са Светом Самарјанком и са свима светима који су Му од почетка времена па до дана данашњега угодили. Амин. Боже дај. Нека је срећан празник. Христос Воскресе!“

После Свете Литургије организовано је послужење за све присутне а затим је уследила традиционална Духовна академија. Академију је отворио Епископ Ксенофонт. На академији су говорили Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим на тему: „Светомаксимовско исповедништво и светоартемијевска борба за православље“ и Марко Пејковић на тему: „Исповедништво Светог Максима и екуменистичка апостасија Београдске патријаршије„. Програм Академије су својим наступима украсили Катарина Васиљевић, хор при манастиру Св. преп. муч. Харитона Косовског у Сурдуку и гуслар Радован Шојић. Програм Академије су водили  Бобан Ковачевић и Ивана Чукановић.

 

Инфо служба