Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преподобни Наум Охридски свечано прослављен у манастиру Светог Јустина Ћелијског

Преподобни Наум Охридски свечано прослављен у манастиру Светог Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

Преподобног оца нашег Наума Охридског Чудотворца и равноапостолног просветитеља словенских народа Света Православна Црква прославља 20. јуна/3. јула. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума. Спомен Преподобног Наума Охридског свечано је прослављен у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владици Николају су на Литургији саслуживали Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало око 150 верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Николај обавио је чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Наума Охридског принео Владика Наум.

Архипастирском беседом присутнима се обратио Владика Николај:

„Како смо се дивно сабрали и Богу помолили, тако да Господ благи све нас благослови, да нас укрепи на овом путу крстоносном, јер сваки од нас носи крст свој и дужан је да га носи, да га носи са благодаћу Божијом до краја.

Ми се молимо Богу једни за друге и зато смо се данас окупили на овај диван празник, на овај диван дан, молили смо се Богу и молили смо се Светом Науму Охридском да нас укрепи на овом путу, путу хришћанском, јер није лако носити крст свој и ићи за Господом Христом, као што смо сви дужни да носимо крстове своје и да идемо за Господом, зато смо и дужни да се молимо Богу једни за друге да нас Господ укрепи и да нам помогне да часно носимо крст свој и да га донесемо до краја. Да нас Господ благослови да када пођемо одавде да и ми наследимо Царство небеско и да тамо у царству небеском славимо једнога Бога у Три Лица, Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне током које је хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ извео пригодан програм.

Инфо служба

Све беседе Владике Николаја налазе се овде.