Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу је женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу. Спомен Светог Никите је на дан  Рођења светог Јована Крститеља, 24. јуна/7. јула. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе у манастиру је служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника. Многи од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог Никите Ремезијанског принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе  Малиша Томић из Ниша и Наташа Денда из Београда. За наредну годину за домаћине славе су се пријавили: јереј Мирослав и попадија Весна Станковић из Београда, Дејан и Валентина Петровић из Ниша и Милан Цветковић из Ниша.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио Владика Николај. У својој беседи Владика је  поучио вернике:

“Да ми православни хришћани будемо увек спремни, да верујемо у Господа Исуса Христа, да живимо по Његовом светом Јеванђељу, да испуњавамо заповести Божије и да тако живимо по светој вољи Божијој и тако ћемо и ми наследити и бити са свима светима у Царству небеском. Велики труд треба да уложимо. Господ од нас тражи да свако по својим могућностима треба да принесе труд и да не жали, да не жали труд јер то је све мало и све је ништа у односу на оно шта наслеђујемо, шта добијамо, ни мање ни више него вечни живот у Царству небеском. Зто не треба да жалимо себе него да се трудимо према својим моћима да живимо хришћански, да се смиравамо, да Богу благодаримо, да чинимо добра дела, да постимо, да се исповедамо и причешћујемо Светим Тајнама Христовим, тако да будемо истински православни хришћани а не лажни, зато што Господ једино тако може да нас препозна као истинске слуге своје и да нас прими у Царство своје небеско. Само је то пут Јеванђелски, само је то пут спасоносни, другог пута ми немамо.“

Уследила је трпеза љубави у току које је изведен пригодан програм од стране верника из манастира Светог архангела Михаила из Ниша и хора “Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева.

Инфо служба