Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху (Аустрија)

Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху (Аустрија)

Print Friendly, PDF & Email

Поводом овогодишње славе Свих српских светитеља у истоименом манастиру у Гринбаху под Шнебергом у Аустрији, Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Г. Ксенофонт је обавио канонску посету манастиру .

Спомен Сабора Свих српских светитеља ове године је био на дан  Рођења светог Јована Крститеља, 24. јуна/7. јула. На сам дан храмовне славе Епископ Ксенофонт је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максим и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 100 верника. Многи од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свих српских светитеља принело братство манастира и овогодишњи домаћини славе  Јован Миљковић из Беча, Живорад и Драгица Вучковић из Нојдорфа код Пандорфа и Милан Мићић са породицом из Беча. За наредну годину за домаћине славе су се пријавили: Радомир Пантић и Вукашин Стевић, обојица из Беча.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио Владика Максим. У својој беседи Владика је  поучио вернике:

“У славу Божију смо се годинама овде сабирали и ове године смо се сабрали у славу Божију али и у част свих светих Срба, у част оне небеске Србије. И ако ћемо рећи искрено данас је прави Дан државности наше земље и нашег народа, јер данас прослављамо ону небеску Србију која представља истински темељ и ослонац овоземаљске Србије и ако ћемо бити још искренији, једини истински смисао земаљске Србије, и историја, страдална историја нас томе учи и поучава. Онда када се земаљска Србоја угледала на ону небеску, онда када је земаљска Србија пратила Устав небеске Србије са светим Јеванђељем она је постојала са благословом Божијим и трајала. И онда када је земаљска Србија од тога одступала и сама је пропадала и исчезавала.

Шта данас нама небески житељи, небеске Србије, свети житељи из рода нашег у небеској Србији, данас на њихов свети празник када их све скупа прослављамо поручују? Поручују нама садашњим Србима да се не заносимо никаквим комунистичким и глобалистичким, републиканским  Уставима земаљске Србије, већ да као једини и главни Устав нас као појединаца и нас као народ имамо свето Јеванђеље, тај вечити Устав небеске Србије, небеског царства уопште, вечити и једини Устав Цркве Божије и свих православних хришћана.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне у току које је изведен пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Владике Максима налазе се овде.