Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У Богородичином манастиру у Новим Козарцима свечано прослављена храмовна слава

У Богородичином манастиру у Новим Козарцима свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Уманастиру у Новим Козарцима, 16. јула, на дан када света Православна Црква прославља празник чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице –  којој је посвећен манастирски храм, свечано је прослављена храмовна слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Иринеја (Ристића) и јерођакона Артемија (Милаковића). Литургији је молитвено присуствовао Хорепископ новобрдски и панонског Г.Г. Максим.

Ово свештеном сабрању присуствовало је монаштво епархије и око 200 светосаваца из разних крајева Србије.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице принело братство манастира и овогодишњи домаћин славе Јован Миљковић из Беча и Новица Јанковић из Беча. За идућу годину за домаћине славе су се пријавили Бојан и Нера Тркуља и Ненада Јовановић из Београда.

Верном народу се архипастирском беседом обратио Владика Максим:

„Да се подсетимо још једне велике истине да тешке ране потребују јаке лекове. Тешке су духовне ране на телу нашег народа данас, на телу наше цркве чак. И те духовне ране захтевају јаке духовне лекове. Најјачи и највећи лек у цркви православној јесте молитва и заступање Мајке Божије. Да свакодневно имамо то на памети и да јој у молитвама прибегавамо. Јер свака чудотворна икона Маке Божије, а свака Њена икона је чудотворна ако јој се искрено молимо, јесте управо нама по једном сведочанству и порука да је Покров Мајке Божије и даље ту испред нас и да нас од њега одваја само наш немар и наша лењост. Да ради Светог Саве Мајка Божија свој покров над родом српским, свој благослов није повукла, али смо се ми њега одрекли нашим немаром, нашим безбоштвом, нашом духовном лењошћу да се Њој молимо.

Мајка Божија кроз своје свете иконе благослов непрестано точи на све нас православне Србе, односно на оне који се Њој обраћају миолитвено, који је поштују, поштују помен Њених светих празника, Њених светих икона као што је и данас празник Њене свете иконе Млекопитатељнице коју је Свети Сава положио у Карејској испосници и то на иконостасу на место где по типику православном стоји икона Богочовека Христа. Такву је слободу имао наш Свети Сава пред Богом, да је и мимо црквених правила, зарад његове превелике љубави према Мајци Божијој и поштовања према овој чесној икони њу ставио на место на које иначе стављамо икону самог Богочовека Христа.

Дакле, све нам то показује да је Мајка Божија кроз Светог Саву нама даровала своје посебно заступништво, нама православним Србима и овај празник нас подсећа да треба да се укористимо у тај велики благослов, да се повратимо Богу, повраћајући се, пре свега, Мајци Божијој, да у овим тешким временима непрестано иштемо Њено свето заступништво.“

Владика Ксенофонт је потом доделио захвалнице добротворима манастира. Захвалнице су добили: Живко Тепавац из Остојићева, Милица Радивојац из Иђоша и Босиљка Суботин из Сенте. Захвалнице су додељене за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Након Литургије сви присутни су се укрепили на трпези љубави коју су припремили братство манастира и домаћини славе. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Владике Максима можете погледати овде.