Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Тројеручице Шестом Габру

Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Тројеручице Шестом Габру

Print Friendly, PDF & Email
default
Уманастиру Пресвете Богородице Тројеручице у селу Шести Габар, од Књажевца, у четвртак, 25. јула,  свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејеском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење више свештенослужитеља епархије.Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богородице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Весна Николов из Ниша и Јелена Миловић из Прокупља. За наредну годину пријавио се Синиша Ристић из Зајечара.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум. У својој архипастирској беседи владика је говорио о Пресветој Богородици а затим поучио присутне вернике:

”Потребно је да се усрдно, чисто и често молимо пред овом светом иконом. Заиста је потребно да сваки српски дом има ову свету икону Тројеручицу и да се пред њом усрдно моли. Треба знати и то да је свака икона Пресвете Богородице чудотворна само ако се пред том иконом молимо са вером, љубављу и са смирењем, заиста ће нам Пресвета Богородица помоћи јер су моћне молитве Њене, јер Она има велику моћ на небу. Она је уствари најсветије, најчистије, најмилосрдније биће после Бога и Њене молитве су свемоћне. Она је, док је у телу била, била најближа Господу Исусу Христу; Она је и сад најближа Господу Исусу Христу. Све што Она замоли Сина Свога, Господ Исус Христос испуњава као син који поштује и слуша своју мајку. Немогуће је да Он одбије молитве своје мајке. Као што сваки добар син не може да одбије богоугодну молбу мајке своје, тако ни Господ Исус Христос, Богочовек, Спаситељ света, просто не може да одбије молбе своје Мајке, драга браћо и сестре. Имајмо то на уму па се због тога често молимо Пресветој Богородици која се удостојили због своје чистоте, због смирења свога и љубави према Богу да се назове Мајка Божија, да роди Спаситеља света…

Читајмо Свето Јеванђеље свакодневно и молимо се Богу, Пресветој Богородици па ће нам Она бити моћна помоћница. Она је тврђава наша, Она је заштитница наша, Она је брза помоћница свима који су у невољи, драга браћо и сестре, Она је украс монаха, девственика и жена, украс је Цркве Божије, Она је украс свих епископа Цркве Божије, због тога је сви епископи носе око врата, код срца, носе панагију на којој је осликан Њен лик. Тако, да им Она буде пример у чистоти живота и љубави према Богу, у смирењу, у кротости, пример у проповедању Јеванђеља Христовог, пример у чувању „оваца“ Христових, у управљању паством Божијом.
Пресвета Богородица нека прими ове две лепте и нека све благослови, да и ми служимо Господу Исусу Христу, да Његову реч слушамо и извршујемо и да тако напредујемо у духовном животу, да и ми постанемо станишта Божија и да ми у телу, и кад одемо из тела, славимо Сина Њеног Господа Исуса Христа са Оцем и Духом Светим кроза све векове и сву вечност. Амин”.
Потом је Владика Наум уручио захвалнице добротворима манастира и то: Озренки Стојановић са породицом из Бања Луке, Драгану и Весни Николов из Ниша и Јелени Миловић са породицом из Прокупља.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом најмлађи верници ове катакомбе извели су пригодни програм.

 

Инфо служба

Све беседе Владике Наума можете погледати овде.