Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Свете великомученице Марине

Прослава храмовне славе у манастиру Свете великомученице Марине

Print Friendly, PDF & Email

Свету великомученицу Марину, у народу познату као Огњена Марија, Света Црква прославља 30. јула. Ова дивна невеста Христова је небеска заштитница женског манастира епархије у егзилу у Дудовици код Лазаревца.   Своју небеску заштитницу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали Преосвећени Хорепископ Николај, Максим и Наум и више свештенослужитеља епархије. Литургији присуствовало бројно монаштво и око 300 светосаваца. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свете великомученице Марине принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Златко и Слађана Рафаиловић из Стублина, Милан и Мирјана Павловић са породицом из Латковића, Славица Видаковић, Сузана Станковић, Зорица Морачанин, Снежана Кужет, сви из Београда, Драгица Маљм, Векослав и Славица Великинац, Шутановац Љиљана, сви из Сремчице. За наредну годину пријавили су се: Душан Марковић из Лазаревца, Микан Васовић из Чачка и Андријана Делић из Београда.

Присутнима се пригодном архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт.

„Нека би дао Бог, заиста, да ми схватимо спаситељну мисију Господњу у свим тим нашим мукама у свим тим нашим страдањима која су понајчешће, опет, у нашем уму, у свим нашим жалопојкама и страховима за овоземаљски живот, у свим нашим тужбалицама и кукањима на Господа, како нам је врло често тежак живот дао, и свако ће рећи зашто мени Господе и како мени Господе? За неке, нејчешће ситнице и неке глупости, довољно је само да погледамо око себе па да видимо каквог све страдања има и како људи често то страдање носе са благодарношћу.

Трудимо се, дакле, да љубимо Господа свим срцем својим и свом душом својом, свом мишљу својом, свом снагом својом и да љубимо ближње своје као саме себе. О томе висе, како нас је Господ поучио, сви закони и сви пророци, у тој двојединој заповести љубави. Све остало ће нам се додати, дакле, као што нам је и рекао: ‘Иштите најпре царства небескога’, не као што ми људи често ћемо молити Господа опет за овоземаљско и за материјалне ствари.
И ми свештеници, монаси, монахиње и сви ви вјерни, надам се да је свачија молитва и жеља срца да се српски народ спасе, да се род хришћански спасе и да се оно што жели Бог за њега да то желимо и ми, да сви људи дођу у познање Истине молитвама Свете великомученице Марине, ових седам седмочисленика, словенских просветитеља – Кирила и Методија, Климента, Наума, Горазда, Саве и Ангеларија и свих осталих из рода словенског и рода српског и рода хришћанскога, нека би дао Бог да дођемо у познање Истине и да се спасемо. Амин. Боже дај“, беседио је владика.
Потом је Владика Ксенофонт уручио захвалнице добротворима епархије – Владимиру Илићу из Дудовице, Андријани Делић из Београда, Николи Илићу, Лазару КосАлександру Грујичићу са Уба и Благоју Ашковићу из Панбуковице.

Уследила је трпеза љубави приређена од стране сестринства манастира и овогодишњих домаћина славе. У току трпезе приређен је пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.