Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава у катакомби Светог Илије у Младенову

Храмовна слава у катакомби Светог Илије у Младенову

Print Friendly, PDF & Email

Великом старозаветном угоднику Божјем, боговидцу, чудотворцу и ревнитељу вере Божје, Светом Пророку Илији посвећена је катакомба Епархије рашко-призренске у егзилу у селу Младенову, недалеко од Бачке Паланке. И ове године катакомба је своју храмовну славу свечано прославила Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење: протосинђела Никодима (Малешевића), јереја Синише Ђурина и јерођакона Лонгина (Милинковића). Литургији је молитвено присуствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели овогодишњи домаћини славе Давор Илић из Петроварадина и Мирјана Божић из Бешке. За следећу годину се пријавиo Филип Кељић из Сомбора.

У својој архипастирској беседи Владика Наум је говорио о животу светог пророка Илије, који је протекао у знаку пламене љубави према Богу и ревности за закон Божји, а затим је поучио народ:

“Будимо спремни да Господа дочекамо, да овај живот проведемо у страху Божијем, у правој вери, у вршењу добрих дела. А шта је то вера питали су некад Св. Пимена Великог? А он је одговорио: ‘Вера је имати смиреноумље и милост’, то значи смиравати се пред Богом и пред људима и опраштати људима сагрешења њихова и увреде које нам наносе. Ето, то је вера. То је жива и делатна вера. То је вера која кроз љубав дела. Ту веру Господ очекује од нас. Очекује истинску праву ревност за веру, драга браћо и сестре, дакле, да не ћутимо када је вера угрожена, као што је у ово наше време када је вера угрожена свејересју екуменизма. Не треба ћутати, и заиста ми и не ћутимо, знамо да онај ко издаје веру издаје Бога, издаје своју душу и одваја се од вечнога живота. Кажу свети оци: ‘Боље да даш да ти се језик одсече него да ћутиш кад је вера угрожена’.

Знајући то, чувајмо своју веру, ревнујмо за своју веру са смирењем и кротошћу, никога не осуђујући, само грех и ђавола, никога не мрзећи, само грех и ђавола, то је право ревновање“.

Уследила је трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Све беседе Владике Наума налазе се овде.