Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Преображења Господњег у Леушићима, 19. августа, свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наумаи више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 400 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

После замвоне молитве Владика Ксенофонт је извршио чин освештања грожђа а после Свете Литургије и чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Благоје и Љубица Стефановић са породицом из Ариља и Невена Милосављевић из Леушића. За наредну годину пријавили су се: Синиша и Јагода Аћимовић из Ужица, Војин Ристић из Земуна, Леон Богојевић из Београда и Мира Маринковић из Горњег Милановца..

Потом се окупљеном народу архипастирском беседом обратио владика Максим. У својој беседи владика је најпре говорио о празнику Преображења затим о изградњи храма на „српском Тавору“ у ком је први пут служена Света Архијерејска Литургија, а затим је поучио народ:

“Преображење јесте та мета, тај циљ који је показао Богочовек Христос свима нама и призива нас да се не бојимо крста, да се не бојимо страдања, да се не бојимо подвига који је неопходан да бисмо се узверали и ми уз ту духовну гору Тавор и достигли то наше лично преображење  у преображеном Богочовеку Христу. Да гледајући тај циљ, ту славу коју је Богочовек Христос обећао онима који Га љубе и који Га следе. Гледајући ту славу, дакле, да се непрестано укрепљујемо, да се непрестано храбримо гледајући како је дивно и величанствено то обећање Божије да ће Богочовек Христос своје слуге преобразити да личе на Њега, да буду, дакле, слични тој слави Његовог преображеног тела. На то преображење Богочовек Христос све нас позива како би укинуо ту униженост тела људског и како би све нас преобразио у ту славу тела преображеног Богочовековог тела. И то све ми постижемо онда када живимо у Цркви, кроз Свете Тајне и Свете врлине, када живимо Јеванђелски нас Богочовек Христос испуњава истим тим Божанским силама, том Таворском светлошћу и она је та сила која врши то свето преображење у свакој хришћанској људској души на славу Божију. Амин. Боже дај.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој предивној катакомби.

Инфо служба

Све беседе Владике Максима налазе се овде.