Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Успење Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Успење Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На празник Успења Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка. Овај празник сестринство манастира прославља као своју монашку славу. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, протосинђел Софроније (Ердељан), јерођакон Георгије (Радојичић) и ђакон Зоран Крстић. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника. Велики број верника се причестио пресветим и животворним тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богомајке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Славиша Дамјановић са породицом из Обилића и Миливоје Зарић са породицом из Доњег Добрића. За наредну годину пријавили су се: Драга Шиповић из Чачка и Мира Домановић из Чачка.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је поред осталог рекао:

„Нека Бог тако да, да се кроз молитву и заступништво и прослављање Пресвете Богородице и слијеђење тога Њенога послушнога и чистога и смиренога примјера и ми спасемо. Треба зато држати и постове како је црква установила, није неважно. Много пута људи сматрају, чули смо, каже -ми постимо Васкршњи пост а сад оне постове друге постим и не постим, па је овај Богородичин кратак, чак смо чули да постоје и тенденције да се скрате и укину ти постови јер, забога, кажу нису древни. Што је чињеница. Није Госпојински пост од самога почетка цркве, од апостолских времена постојао као такав. Али временом га је црква озаконила и временом га је црква учврстила и предала га нама да га држимо. И треба га држати у част Преображења Господњег, у част Успенија Пресвете Богородице, да се не гријешимо, да не умујемо по своме, да не мијењамо оно што су много мудрији духовнији, паметнији прије нас установили. Вјероватно сте се и сами свједочили, посебно ове године, некако, чини ми се, ко је држао, ко се трудио, ко се молио, ко је постио видјео је да су се искушења појачала у овом Госпојинском посту. Али ако смо се држали за скуте и за ризе Пресвете Богородице и Њој се молили, превела нас је преко овог кратког периода, петнаестак дана, колико смо се трудили, молили, постили, свако по својим моћима. Искушења се умножавају, ђаво напада, ђаво хоће да нас смути, да нас одвоји од Пресвете Богородице, од наше Мајке, од наше Заступнице, али кажем, чврсто се држимо скута Њених, не само умним рукама, не само молитвом ка Њој, него и трудом, да заиста живимо и да је подражавамо, као што је Она живјела овдје на земљи, тако да је и ми подражавамо ту Њену смиреност, ту Њену чистоту, ту Њену послушност коју је показивала према Христу, Сину Своме, коју је на крају крајева показивала и Она сама према Цркви Божијој“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.