Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Рођења Пресвете Богородице у Прањанима свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Рођења Пресвете Богородице у Прањанима свечано прославио своју храмовну славу

У суботу, 21. септембра, у Богородичином манастиру у Прањанима код Горњег Милановца свечано је прослављена храмовна слава Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу г. Ксенофонт уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког г. Николаја и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богородице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Ненад Симић са породицом из Београда и Векослав и Славица Великинац из Сремчице. За наредну годину пријавили су се: Срећко и Дубравка Мартиновић и Наташа Буснић са децом, сви из Београда.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Ксенофонт:

„Најбољу и најљепшу и најчистију од свих нас данас прослављамо, Њено рођење прослављамо, Њој се клањамо, иако смо недостојни због своје немарности, своје непослушности и своје нечистоте, како да говоримо о Њој, како да се свака прљава уста уопште удостоје да говоре о Њој и да је прославе али нека нам Господ опрости јер нам срце наше говори да треба да је и устима и срцем прославимо, да као што је Она била чиста да и нама да од своје чистоте, као што је Она била послушна да и нама да од своје послушности, нама непослушнима, као што је Она била марљива и вриједна и трудољубива и да нама да и да нас научи од тога свога труда и тога свога рада и нас немарне и лењиве и нас да научи како да служимо Господу. Да се потрудимо као Марта али да се потрудимо и као Марија да добри део изаберемо, да слушамо Христа, да вољу Његову извршавамо.

Како нам Господ у Јеванђељу заповједи овај добри дио да не заборављамо, дакле, да гледамо у Господа, да Га слушамо, да созерцавамо љепоту Његову и красоту Његову и спасоносне ријечи Његове, а онда и да се трудимо у животу да извршавамо све то што смо чули, да се трудимо и споља у овим земаљским тјелесним трудовима“, беседио је владика.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта можете погледати овде.