Почетна / АРХИВА / Екскурзија за децу при епархији рашко-призренској у егзилу

Екскурзија за децу при епархији рашко-призренској у егзилу

Милошћу Божијом и благословом Преосвећеног Владике Ксенофонта, и ове године организована је екскурзија за децу при епархији рашко-призренској у егзилу, а из парохија Кулске, Сурдучке и Барајевске. Циљ екскурзије био је да деца упознају православне вршњаке, да се друже, стекну пријатељства а тиме и подршку и разумевање које ће их пратити у годинама њиховог одрастања.

Сходно томе, екскурзијом су обухваћени не само програми духовне садржине већ и разне додатне активности забавног, историјског, и културног карактера који би требало допринети зближавању деце. Тако, и ове године, првог дана деца су искористила лепо време и посетила природњачки музеј у Овчар бањи, предивним стазама овчарско-кабларске клисуре, посетили спомен пећину Кађеницу, а затим одморили у лаганој вожњи катамаранима по Међувршком језеру. Крај овог веома садржајног дана употпунили су посетом катакомбном манастиру Св. Николаја Мирликијског у селу Лозници код Чачка. Овде су се, поред присуства вечерњој служби, упознали са Преосвећеним Владиком Николајем, духовником обитељи, као и игуманијом, мати Саром, и њеним сестринством. Посетили су манастирску економију, посебно се задржавши играјући се са питомим манастирским кравама.

Другог дана, иако је у плану била посета неколицини манастира а време изразито кишовито, киша је сваки пут престајала да пада када су деца стизала пред нови манастир. Тако, прво су посетили катакомбни манастир Св. Јована Крститеља у Љуљацима, где их је поред обиласка манастира, упознавања са његовом историјом, и чудотворном иконом Св. Мајке Богородице, игуман, отац Варсануфије, провео и кроз манастирску радионицу за израду свећа, што је деци било посебно занимљиво.

Одавде, пут их је одвео до села Лелић и истоименог манастира где се налазе мошти Светог Николаја Жичког. Овде су се дечица поклонила моштима Светог Николаја и чули пар речи о историји овог манастира.

Коначно, путовање је завршено посетом катакомбном манастиру Нова Никеја, где их је дочекао архимандрит Варнава, настојатељ ове свете обитељи. Овде су се деца поклонила гробу нашег блаженопочившег Владике Артемија, дружили са братијом манастира, сликали и певали дивне духовне песме.

За крај, може се закључити да је екскурзија испунила очекивања, деца су се дружила, стицала пријатељства, плакала због растанка, али и изразила искрену детињу наду да до следеће екскурзије неће проћи целих годину дана. Исто тако, на иницијативу саме деце, родила се и идеја да се посебно организују екскурзије за старију децу, али и вишедневни кампови који би примили не само децу из споменутих парохија већ и из свих осталих парохија епархије рашко-призренске у егзилу. Нека би Господ помогао да се ова искрена детиња жеља што пре оствари.

Јереј Славен Стевановић