Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У Љуљацима свечано прослављена храмовна слава

У Љуљацима свечано прослављена храмовна слава

Поводом храмовне славе, празника Зачећа Светог Јована Крститеља, 6. октобра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је, у истоименом манастиру у Љуљацима Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима  и више свештенослужитеља епархије. Светој Архијерејској Литургији присуствовало је бројно монаштво епархије и око 400 верника. Неки од њих су се на Литургији сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су у част Светог Јована Крститеља принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Радован Миливојевић из Горњег Милановца, Првослав Пајевић из Краљева, Божидар Раковић из Челарева и Евгенија Новковић из Београда. За идућу годину за домаћине славе пријавили су се: Зоран Богосављевић из Горњег Милановца, Драгана Генчић из Крагујевца, Јасна Спасојевић из Крагујевца, Светлана Гарчевић и Марија Милић из Београда.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Максим:

„Љубав према ближњима јесте потврда наше искрене љубави према Богу. Али љубав према Богу јесте тај коректив који чува ту љубав према ближњима да се она не искриви, не изопачи, јер све људско кад се одвоји од Бога има ту тенденцију да се изопачи, да се искриви путем греха. И зато данашњи хришћани, данашње човечанство треба још више да пригрлимо ову јеванђелску заповест о љубави како не би били збуњени, како не би прихватили ту лажну науку која се пре свега темељи на тој лажној свести о љубави, која се данас толико шири и простире кроз ту антихришћанску културу. Нажалост и са епископских катедри и црквених амвона такође се проповеда та лажна љубав, љубав према људима која у великој мери искључује, ако не и у потпуности, љубав према Богу. Све што се одвоји од Бога осуђено је на пропаст. Тако и љубав када се одвоји од Бога, наша љубав према ближњима, осуђена је на пропаст и на осуду.

Да благодаримо Богу и на тим малим утехама и радостима, пре свега духовним које нам даје у овоме животу како би нас укрепио у трпљењу разних искушења и невоља. Али да схватимо да пуноту радости која је обећана онима који Бога љубе треба очекивати тек у Царству небеском и у вечном животу. Са надом у такву радост треба да се трудимо да следимо и пример и проповед Светог Претече, који је био проповедник покајања и да схватимо да се истинско покајање зачиње у праведном животу, као што је и Свети Јован Претеча, као симбол покајања, зачет од својих светих и праведних родитеља.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је одржан пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба

Све беседе Владике Максима налазе се овде.