Почетна / АРХИВА / Монашење у манастиру Свете Тројице у Кули

Монашење у манастиру Свете Тројице у Кули

На Бденију, уочи празника Покрова Пресвете Богородице, 13. октобра, у манастиру Свете Тројице у Кули, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеника ове обитељи Жарка (Бајца). Новом монаху Владика је дао монашко име Доротеј, по Преподобном ави Доротеју. Монашењу је присуствовало бројно монаштво и око 200 светосаваца из свих крајева Србије. После чина монашења Владика Ксенофонт се надахнутом беседом обратио новопостриженoм монаху, присутном монаштву и верном народу:

„Тако и ми људи ако се некад дјелима својим одрекнемо Господа, ако не послужимо Господу као што смо дужни били, ако не вјерујемо у Господа као што смо дужни били, ипак нам Господ даје ту свеисцјељујућу силу покајања, ту свеисцјељујућу силу суза да сваки од нас макар гдје да је отишао као и онај блудни син далеко од оца свог у далеку земљу, гдје није имао шта да једе, опет може да се поврати оцу своме.

Дакле, дивни човјек и дивни живот овдје на земљи врло често испуњен сузама и врло често испуњен тугом, али све то покрива Господ благодаћу својом и све те сузе брише са лица нашег, из срца наших, Пресвета Богородица покровом својим и заштитом својом. Нека и они буду оцу Доротеју на помоћи да крај живота свога доврши и дочека онако како је вечерас Господу обећао. Није ту сам, толико је ту мноштво светитеља, Пресвета Богородица која закрива омофором својим, много светитеље и његов нови заштитник, преподобни ава Доротеј, учитељ монашког живота који је оставио иза себе ону дивну књигу поука коју сви монаси тако радо читамо“.

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.