Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе катакомбе Покрова Пресвете Богородице у Франкфурту

Прослава храмовне славе катакомбе Покрова Пресвете Богородице у Франкфурту

Поводом храмовне славе Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски г. Наум служио је Свету Архијерејску Литургију у истоименој капели у Франфурту.Владики Науму су на Литургији саслуживали протосинђел Димитрије (Ђоковић), протојереј Жељко Марић и јерођакон Лонгин (Милинковић). Литургији је присуствовало око 40 верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

После Свете Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у славу и част Пресвете Богородице принели овогодишњи домаћини: Александар Стевановић из Кобленца, Ненад Китановић из Франкфурта на Мајни и Кристијан Гајић из Кронберга код Франкфурта на Мајни. За следећу годину за домаћине славе су се пријавили Александар Стевановић из Кобленца и Дарко Дубачкић из Офенбаха на Мајни.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум.

„Потребно је молити се Богу. То је главна поука данашњег празника. Јер, без молитве Богу и Пресветој Богородици није могуће задобити помоћ. Неки кажу да није потребно да се молимо Богу јер Бог зна шта нам је потребно. Ипак, иако Бог зна шта нам је потребно Он тражи од нас молитву, не ради себе него ради нас, ради нашега исправљања, ради наше духовне користи, јер молитва није ништа друго него дисање душе, храна душе. Она нам је најпотребнија. Потребно је молити се Богу и у личним молитвама а нарочито у храму где почива нарочита благодат Божија, где присутан сам Господ, Мајка Божија, анђели, апостоли. Читаво небо се спушта у храм. Ту смо, дакле, у најбоњем друштву и ту је најпре потребно молити се. Господу су најмилије наше молитве у храму.  Те молитве, саборне молитве у храму, нарочито у току Свете Литургије су Њему најмилије. Господ Христос је показао да се треба молити Богу. И Он се четрдесет дана и четрдесет ноћи молио Богу поткрепивши Своју молитву и постом и великим трудовима и напорима. Дакле, ако се Господ Исус Христос молио Богу и Оцу, иако је Бог Отац знао шта треба Богу Сину, онда се и ми морамо молити Богу“,  беседио је владика.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Владике Наума налазе се овде.